Linda Öhrström kändisarnas egna makeup-artist och grön skönhetsaktivist

Ekomakeup.se fick en intervju med Linda Öhrström som driver bloggen Organic Beauty by Linda och samtidigt är en riktig kändis inom sminkvärlden.
Linda har jobbat för många internationella magasin, sminkat kungligheter, kändisar av alla dess slag eller vad sägs om namn som Kronprinsessan Victoria, Axwell Ingrosso mfl samt gjort makeup för modevisningar, reklamfilmer och alla typer av evenemang du kan tänka dig.
Hon kallar sig själv grön skönhetsaktivist och tar alla tillfällen att sprida budskapet om grön skönhet.

1, Hur tänker du när det kommer till makeup? Använder du ekologiskt eller traditionellt?
Jag kör ekologiskt så långt det bara går, utan att kompromissa resultatet. För det mesta kommer jag hela vägen fram med helt naturliga och ekologiska produkter. Det är just vattenfast som är knepigt när man inte vill använda silikonbaserad make up.
Men att lägga en “naturlig” make up tex, i beige och brunt, går väldigt bra att göra med enbart naturliga och ekologiska produkter. Det tycker jag är väldigt viktigt att vi lär oss, att en vardagsmakeup faktiskt går att lägga utan en massa kemikalier. Ska man ut på ett dansgolv en helkväll, ja då kan man ta den vattenfasta maskaran som inte åker på varje dag.

2, Vilken är den viktigaste skillnaden på ekologisk makeup och den traditionella?
Den viktigaste skillnaden är ju såklart att naturligt och ekologiskt är mest skonsamt för både vår hälsa och för miljön. Varför använda mineraloljor och hormonrubbande kemikalier om man inte behöver?

3, Tycker du att det är lätt att hitta bra ekologiska makeup produkter?
I början var det en djungel. Jag lusläste alla ingredienslistor och det tog ju sin tid. Nu har min kunskap och erfarenhet gjort att jag hittat rätt. Ännu bättre är att en del märken hittar mej innan jag nosat upp dom, vilket är underbart!
Nu ser marknaden dessutom helt annorlunda ut och det är en fantastisk produktutveckling inom eko, tack vare att vi som konsumenter gjort bättre val. Däremot så upplever jag att det kanske som privatperson fortfarande kan vara svårt att hitta just smink som man kan gå och prova på själv då mycket säljs via nätet.

4, Vad har du för favoriter?
Baserna från RMS Beauty, Concealer från HYNT, Skinfood från Weleda, All you need is me från TRUE Organics Of Sweden, Very Popular lip & cheek tint från Tata Harper jag har många favoriter! men dessa produkter använder jag dagligen.

5, Hur ser en vanlig dag ut för dig och Vad använder du för smink till vardags?
En vanlig dag i mitt badrum börjar med en ansiktsolja eller fet fuktkräm, jag älskar oljor och rejäla krämer. Tror att det är för att jag hade eksem som liten och avskyr när huden känns torr och kliar.
Sen blir det ett läppstift på kinderna istället för krämrouge, en klutt concealer under ögat och maskara. Maskaran hamnar gärna bara på fransarna längst ut i ögonvrån.
Jag provar ju alltid nya märken och produkter men just nu är det en concealer+bas från Juice Beauty, maskara från Essential Care och på kinderna blir det ett stift från Lakshmi.

6, Hur sminkar du dig inför fest eller reklamfotografering?
Inför reklamfotograferingar så sminkar jag mej oftast inte mer än som till vardags då reklamfotograferingar oftast börjar tidigt på morgonen och det är ju inte jag som ska stå och vara snygg framför en kamera ☺
Ska jag på fest kan jag gärna dra till med ett rött läppstift, gärna från Maria Åkerberg, RMS nya stift eller ett snyggt förpackat från Kjaer Weis.
Naglarna får gärna vattenbaserat lack från Svenska L’Aqua.

7, Trots att det ligger i tiden med hållbarhet och miljötänk så är det enligt statistiken fortfarande få människor som helt använder ekologisk makeup. Varför tror du att det är så?
Jag tror att det handlar om 2 saker, dels medvetenhet, att vi inte har kommit dit i vår reflektion ännu. Maten har ju många förstått vitsen av att välja ekologiskt och kika in på ingredienslistorna. Att vi faktiskt får i oss det som matas på huden har alla inte riktigt greppat. Sen är nog många fortfarande skeptiska till sk naturkosmetik, att det skulle vara något dammigt som inte fungerar lika bra som de produkter vi alltid använt. Och som vi ständigt matas med reklam om hur dom magiskt ska göra oss yngre snyggar och vackrare.

8, En personlig hemlighet
Pysselbutiken Panduro är min favoritbutik. Där får jag ju så mycket mer idéer och inspiration än i vilken sminkaffär som helst!

Tack Linda för dina värdefulla svar som gett oss insikt i hur det är att jobba professionellt med ekomakeup.

Redaktionen
Ekoamakeup.se